Du vet väl att du kan göra egen risgrynsgröt på gårdagens kokta ris? Jajemensan, inge behöver du köpa färdig när du kan göra den alldeles själv och smaksätta den efter dina smaklökar. Så krämigt och så gott!
RECEPT HEMKOKT RISGRYNSGRÖT 4 port
5 dl färdigkokt ris
7,5 dl mjölk (funkar bra med mandel eller havremjölk)
1 dl socker (du kan också strunta helt i socker)
Nypa salt
1 tsk vaniljsocker (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
1/2 tsk kanel
Gör såhär:
1) Blanda ris, mjölk, salt och socker i en kastrull.
2) Plattan ska vara på mediumvärme. Rör runt hela tiden tills du har en gröt som börjar tjocka till sig lite.
3) Sänk värmen lite och ha även i kanelen nu. Låt puttra på svag värme med omrörning lite då och då i ca 5 minuter. Ta av från värmen och ha i vaniljen. Rör runt ordentligt.
4) Servera med lite kanel på toppen och några färska hallon. Du kan variera toppingen i det oändliga.