Maten och drycken som gör dig pigg och glad!

Vi går mot en period då många faktiskt ofta går ”ner sig”. Blir deppiga, trötta och energilösa. Jag tänkte att vi skulle råda bot på det med en riktig vitamininjektion.Vad ska man äta för att hålla sig pigg? Kan man styra det med kosten? Såklart man kan! Här ska du få lite tips!

Ägg & banan

En riktigt bra start på dagen är att brassa i ordning >>bananpannkakor<<. Varför? Jo för du har två riktigt bra ingredienser i det.

Banan: Bananer är naturligt fria från fett, kolesterol och salt. Dessutom innehåller de en rad olika vitaminer och mineraler, som till exempel vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A och järn samt kostfibrer. Bananer innehåller tryptofan, en aminosyra som i studier har visat sig stimulera minnet samt förbättra humöret.

Ägg: Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan. Vitamin E, D-vitamin (som motverkar depression), B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula.

Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver. Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg.

Vattenmelon

Vattenmelonens röda färg talar om att frukten är full med lykopen. Det är en kraftfull antioxidant som är känd för att skydda mot hjärt-kärlsjukdom och cancer.

Innanför skalet hittar man också aminosyror som i kroppen omvandlas till arginin, arginin boostar immunförsvaret och hjärthälsan. Tipsar om att tillaga min urgoda >>vattenmelonsallad<<.

Ingefärsshot

I denna ”mirakeldryck” som kallas >>ingefärsshot<< hittar du massor med ingredienser som gör dig både stark, glad och frisk.

Ingefära: Innehåller massa antioxidanter, är anti-inflammatoriskt, bra för tarmar och mage. Ökar blodflödet, sänker kolesterol, bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar. Bra på alla sätt!

Citron: Perfekt källa till vitamin C. Innehåller även bioflavonoider som är antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador. Citron är nyttigt som stärker ditt immunförsvar och har en läkande effekt på skador på kroppen, som orsakas av fria radikaler. Den besitter antibakteriella egenskaper och har en renande effekt på blodet, ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner från kroppen vilket kallas detox.

Honung: Den läker sår, lindrar halsont och tar kål på bakterier. Antiinflammatorisk och läkande i t ex tarmen.

Gurkmeja: Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer. –Gurkmejans effekt är lika stark som – eller starkare – än antiinflammatorisk medicin.

Kanel: Reglering av blodsocker, förbättrad insulinkänslighet och inverkan på hjärt- kärlhälsa.

Lax

Omega 3-fettsyror kallas ibland för mira­kelmedel för hjärnan. Att få tillräckligt med nyttigt fett är nödvändigt för att hjärnan ska fungera optimalt, inte minst för minnes- och koncentrationsförmågan. Forskning har visat att deprimerade människor ofta saknar omega 3-fettsyran DHA. I en studie som gjorts såg man att försöksdeltagare som åt ett gram fiskolja varje dag upplevde att deras ångest, stress och sömnsvårigheter minskade med upp till 50 procent, och deras sexlust ökade. Lax är en utmärkt källa för omega 3. Laxen har också en dubbelverkande effekt på humöret, eftersom fiskens höga innehåll av selen påverkar vårt välbefinnande. Studier har visat att selenbrist kan öka såväl oro som irritation.

Tipsar om min >>Fetaostgratinerade lax<< för en riktigt god måltid.

Havregryn

När jag en gång i tiden drog ned på kolhydraterna märkte jag att jag blev så jäkla lättirriterad. (LCHF var inget för mig, jag testade i 1 1/5 år, dock har jag full respekt för det och dem de funkar på). Det är ingen slump att man blir irriterad av för lågt kolhydratsintag, det beror helt enkelt på att kolhydrater frigör insulin som i sin tur hjälper hjärnan att tillgodogöra sig serotonin. Men även om t ex en bulle ger dig en omedelbar känsla av tillfredställelse, håller effekten inte i sig längre än att ditt blodsocker snart sjunker under det normala igen och gör dig trött, irriterad och på dåligt humör. Tricket är att balansera blodsockret – så länge du håller det på en bra nivå håller sig också humöret i schack.

Havregryn är ett ultimat livsmedel för detta, eftersom dess höga fiberinnehåll gör att kroppen absorberar dem långsamt och därmed håller serotoninutsöndringen stabil. Ta för vana att äta en liten skål yoghurt med müsli till trefikat!

Testa att göra din egna >>musli/granola<< efter mitt recept, den är sååå god!

Följ gärna min >>Facebooksida<< och >>Instagram<< för mer tips, recept och inspiration.

12
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jennie
Jennie
6 years ago

Vilken pepp-inlägg! Tack för härliga (och goda) tips!

L
L
6 years ago

Din granola har jag kört länge nu. Har gjort om det lite till mitt eget men det är din grund 🙂 Har bl.a. i pumpakärnor och linfrön med.

Nästa inlägg

Bloggen går super

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x