Godmorgon midsommardagen.
Vi vaknar upp i vår lilla stuga här i Ljusne, snart ska vi ge oss av och fiska.
Innan jag berättar mer om vår midsommar så ska jag ge dig lite tips på rester man kan laga en dag som denna.
OSTRESTER
Ca 3 dl riven ost av olika sort (blanda gärna in dessertostar också)
Ca 100 gram rumstempererat smör
Ca 1 dl grädde
Svartpeppar
Pasta, helst bandspaghetti till 4 pers
Gör så här:
Ta fram smöret en halvtimme före eller så värmer du det en snabbis i micron.
Koka pastan enligt anvisningar
Blanda smör, riven och mosad ost med en gaffel. När det är iblandat, häll i grädde och mosa lite till.
När pastan är klar, häll av vatten och häll i pastan i röran, rör tills såsen har smält. Peppra, salta och smaka eventuellt av med lite sherry, det är en höjdare har jag hört.
Garnera med valnötter, ruccola eller hackade tomater exempelvis. Vill du ha mer grönsaker i, blanda i bladspenat samtidigt med oströran.
Servera genast!!
Har ni massa bröd och pålägg över tipsar jag om en smaskig croque monsieur eller madame!
En klassisk fransk varm smörgås. Äter man den med ett stekt ägg kallas den för Croque madame. Bred smör eller på brödet. Lägg på skinka och bred senap på skinkan. Lägg på tomat och ost. Gratinera i ugnen tills osten smält och fått färg, 5-7 minuter.
1 st
1 skiva lantbröd, eller formfranska
1 msk smör
2 skivor rökt skinka
0,5 msk dijonsenap
0,5 skivad tomat
70 g lagrad ost (1 ostskiva väger ca 17 g)
Ugnstemperatur
275 – Grill
Har ni ägg över som inte kokats! Kanske en del kokt färskpotatis? Släng ihop en frittata till brunch, mycket gott!
4 portioner
8 ägg
3 krm salt
2 krm svartpeppar
400 g rökt sidfläsk i bit, i tärningar
250 g kokta, i skivor, färskpotatisar
1 paprika i bitar
125 g zucchini i bitar
100 g champinjoner i bitar
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
1 msk färsk timjan
0,5 dl plockade blad av basilika
Gör så här:
Blanda ägg, salt och peppar i en bunke. Stek sidfläsk, potatis, paprika, zucchini, champinjoner, salt och peppar i en stor stekpanna. Strö över timjan och basilika.
Häll äggsmeten i pannan och stek på svag värme. Lyft försiktigt i fyllningen några gånger så att lös smet kan rinna ner.
Frittatan är klar när den stelnat, men fortfarande är krämig på ytan.
800 g tärnad, rå eller kokt potatis
0,5 tsk salt
1 krm peppar
2 finhackade röda- eller gula lökar
4 dl stekt eller kokt kött
200 g falukorv, frukostkorv, prinskorv eller köttbullar
Serveras med:
4 stekta ägg
200 g inlagda rödbetor
Gör så här
Gör såhär:
Låt några matskedar fett bli ljusbrunt i en stor stekpanna. Stek råa potatistärningar på medelstark värme tills de har fått färg och är mjuka, 7-10 minuter. Salta och peppra. Ta upp potatisen och håll den varm. Lägg i resten av fettet och fräs löken någon minut.
Tillsätt kött och/eller korv eller köttbullar och stek tillsammans med löken tills allt fått färg och är varmt. Vänd ner potatisen och blanda. Smaka eventuellt av med salt och peppar.