Finskt kornbröd – RIESKA

Nu ska du få recept på något så fantastiskt som finskt kornbröd. Eller rieska som det heter. Det är ett slags tunnbröd som smakar helt fantastiskt! Lyxen är når rieska är helt nybakt och fortfarande varmt, och smöret dryper på det, alltså drömgott. Jag är uppvuxen med det här brödet, och jag skulle säga att det är en riktig finska delikatess. Har man inte ätit rieska så har man inte upplevt Finland på riktigt tänker jag…. haha! 😍

Missa inte: 10 recept på goda frallor


FINSKT KORNBRÖD/RIESKA

Missa inte: TEKAKOR I LÅNGPANNA // HÖNÖKAKOR // FLUFFIGA HÅLKAKOR MED MAJONNÄS

Ingredienser:

5 dl vatten

1/2 tsk jäst

2 tsk salt

1 dl mjöl

Ca 10-11 dl kornmjöl

Gör såhär: 

1) Sätt ugnen på 275-300C eller det varmaste som din ugn går till. Värm vattnet till 37C. Häll i en bunke.

2) Blanda i jäst, salt och vetemjöl. Blanda runt ordentligt. Häll i kornmjölet, blanda snabbt ihop till en deg. Jobba inte degen alls utan bara tills den går ihop.

3) Baka ut till 4 stora eller 8 små kakor. Kavla till en halv cm tjocka kakor. Nagga med gaffel. Använd vetemjöl vid utbakning, annars fastnar det.

4) Grädda i 5-10 minuter. När brödet fått lite bruna fläckar är det färdigt.

5) När du tar ut bröden ur ugnen rullar du in dem i bakplåtspapper och därefter i en kökshandduk. När den svalnat helt, lägg i påse.

Över 100 recept på bröd (<klicka)

Följ mina sidor: 

• Facebooksida – följs av över 360 000 personer, otroligt!!! Dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration. 

 Instagram – följs av över 100 000. Aktiv dagligen i storys, där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar. 

• TikTok – följs av lite över 4000. Har precis kommit igång med den, TikTok är kul! 

 Youtubekanal – Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos. 

Hålkakor 

Mer goda recept här på sidan: 

• BLOGGENS 40 POPULÄRASTE RECEPT

• SNABBA TEKAKOR 

 FILMJÖLKSLIMPA

• EFTERRÄTTER I GLAS 

 6 SUPERGODA RECEPT PÅ HEMBAKT BRÖD 

Tack för att du gillar & delar, det gör mig väldigt tacksam och glad! ❤️

KRAM NINA

30
Subscribe
Notify of
guest

16 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
no@mail.com
7 years ago

Rulla som i en rulle? eller bara lägga dem i bakplåtspapper? haha konstig fråga men skyller på min pms-hjärna idag 🙂 /camilla

niinis
niinis
Reply to  no@mail.com
7 years ago

Vet hur det är! Lägga in dem i bakplåtspapper.

AngelicasVärld
7 years ago

Men så galet gott det där såg ut!!

PG
PG
7 years ago

Torrjäst?

niinis
niinis
Reply to  PG
7 years ago

Nope. Vanlig jäst!

Elisabeth
Elisabeth
7 years ago

Hur mkt är en 1/2 tsk jäst

niinis
niinis
Reply to  Elisabeth
7 years ago

Precis vad det låter som, en halv tsk jäst. 🙂

Sanna
Sanna
7 years ago

Funkar även utan jäst, konsistensen blir segare men smaken är densamma. Man får göra dem lite tunnare. Så har jag alltid bakat dem.

Elisabeth
Elisabeth
6 years ago

Behöver inte jäsa?

Paula Illikainen
Paula Illikainen
5 years ago

Ohh så gottÅker till Norra Finland snart o då ska det ätas färsk rieska ohra och perunarieska och självklart ruisleipää med mycket smör på♥️

Carina Sandblom
Carina Sandblom
5 years ago

Älskar dina bakrecept ♥️

niinis
niinis
Reply to  Carina Sandblom
5 years ago

Tack, vad jag blir!

carra
carra
4 years ago

Hur var det med jäsning? För mig som inte bakat på 60 år…

niiinis
niiinis
Reply to  carra
4 years ago

Behövs ingen jäsning. 👍🏼

Maria
Maria
4 years ago

Rulla in i handduk som en rulle då eller?

niiinis
niiinis
Reply to  Maria
4 years ago

Nej, bara att de täcker allt.

Nästa inlägg

Planering och GRYM tävling! 

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x