Inlägget innehåller adlinks.
Nyttiga veckan fortsätter…. Här tipsar jag om lite maträtter att äta under veckan.
MÅNDAG
FETAOST/QUINOAFYLLDA AVOKADOS, 4 pers.
4 mogna avocados
8 dl kokt quinoa
1 stor hackad tomat
300 g tärnad fetaost
Salt & peppar
Gör såhär:
Dela avokado på längden och ta bort kärnan. Ta en kniv och skär försiktig skåror i avokadon så det bildas fyrkanter. Var noga med att inte skära igenom skalet. Skopa försiktige ut avokadoköttet med en tesked och lägg i medelstor skål.
Lägg kokt quinoa och tärnad tomat i avokadobitarna och blanda försiktigt ihop. För en krämigare konsistens, använda mer tryck när du mosar avokadobitarna. Lägg avokadoskalen i ugnsform, och fyll varje med blandningen.
Toppa med ett generöst lager smulad fetaost över och grädda i ugnen i 10-12 minuter på 225 grader eller tills fetaosten fått lite färg. Tillsätt salt och peppar, servera genast.
TISDAG
Chipotle Lax med ananas/avokado salsa
Salsa:
1 ananas (skuren i tärningar)
½ liten rödlök (fint tärnad)
1 jalapeño (fint tärnad)
1 avokado (fint tärnad)
1-2 msk färsk finhackad koriander (gillar du inte koriander tar du persilja)
2 stora lime (zest och saft)
2-3 tsk honung
½ tsk havssalt
Laxen:
4 laxfiléer
1 tsk chipotle pulver (använd mindre om du inte vill ha det alltför kryddigt)
3 msk farinsocker eller kokospalm socker
¼ tsk havssalt
¼ tsk svartpeppar
Gör såhär:
Blanda alla salsa ingredienser i en mediumstor skål. Ställ i kylen tills den ska användas. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda chipotle pulver, socker, salt och peppar i en liten skål. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast smord form. Fördela blandningen på laxfiléerna, och se till att täcka dem väl.
Tillaga i ugnen i ca 15-20 min. Servera med salsan uppepå riset och med t ex kokt ris (glutenfritt), quinoa (glutenfritt), bulgur eller matvete.
ONSDAG
Pesto:
2 dl tärnad zucchini
2 dl tätt packade basilikablad
3 hackade vitlöksklyftor
1 dl valnötter (kan uteslutas)
½ dl vatten
2 msk färskpressad citronsaft
½ tsk salt
Resten:
4 stora zucchini
1 tsk olja (valfri – kokos, raps, oliv)
2 dl delade körsbärstomater
pinjenötter till garnering
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till peston i en blender och blanda tills den är helt slät.
Använd en spiralizer som jag tipsar om nedan, och gör zucchinis till ”nudlar”. Stek ”nudlarna” och tomaterna i oljan tills de är mjuka, ca 8-10 minuter. Lägg i pesto och rör snabbt, precis tillräckligt för att värma såsen, ca 1 minut. Servera och toppa med lite pinjenötter uppepå. Passar utmärkt till kyckling och kötträtter.
Här har du en spiralizer. Ett superduper verktyg när du vill äta lite hälsosammare. Denna kan du nämligen göra nudlar av. Pressa och snurra så får du ut jättefina nudlar som du sedan kan göra massa smarriga maträtter av. Du hittar den HÄR.
TORSDAG
Kyckling & tortillasoppa
8 majstortillas (skivade till strimlor)
3 msk olivolja/rapsolja
3 Jalapeños (strimlade)
1 medelstor lök (tärnad)
1 tsk mald spiskummin
500 g kycklingfilé (skuren i mindre bitar)
1 liter hönsbuljong
4 dl krossade tomater
2 msk limesaft
1 dl smakrik riven ost
1/2 dl hackad färsk koriander
Gör såhär:
Värm ugnen till 200 ° C. Sprid tortillaremsorna i ett jämnt lager på en plåt och ringla över 1 1/2 msk olivolja. Grädda tills de är brynt och knaprig, ca 12-15 minuter.
Hetta upp resten av oljan i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i jalapeños och lök och stek under omrörning tills löken börjar mjukna, ca tre till fem minuter. Häll i spiskummin och blanda ut den ordentligt.
Häll i kyckling, buljong och krossade tomater. Koka upp, sänk värmen och sjud tills kycklingen är genomstekt, ca 12 till 15 minuter. Ta bort från värmen och rör i limejuicen.
Toppa varje portion soppa med de bakade tortillastripsen, ost och koriander. Servera med ett gott bröd. T ex mitt glutenfria formbröd eller detta brytbröd.
FREDAG
Apelsin & ingefärakyckling (4 port)
700 g kycklingbröstinnerfile
1 apelsin
1 msk riven ingefära
2 msk soja (glutenfri om du önskar det)
2 msk rapsolja
1 msk matlagningsvin
1/2 msk honung
svartpeppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Skölj och riv av zesten av apelsinen. Skala och riv ingefäran. Blanda samman apelsinzesten och den rivna ingefäran i en bunke. Pressa ut all saft ur apelsinen.
Blanda i resten av ingredienserna. Häll över allt över kycklingen. Ställ in i ugnen och låt puttra samman i ca 25 minuter. Koka ris och lite färsk broccoli och servera med kycklingen. Anänd skyn som sås till rätten. Ät och njut!
Följ gärna min Facebooksida och Instagram för massa mer recept, inspo och värdefulla tips!