Ja, är du klar med all planering kring nyårsmiddagen? Inte jag…. jag är fortfarande i julbubblan och har inte kommit så mycket längre än det. Men det börjar bli dags att planera såklart. Tänkte att jag skulle tipsa dig om en nyårsmiddag, kanske hittar du lite inspiration?
FÖRRÄTT
Morotssoppa 4 personer:
500 g morötter
1 gul lök
4 msk grönsaksfond
1 liter vatten
½ apelsin
2 dl lätt creme fraiche
salt
peppar
Gör såhär:
Skala och skiva morötterna. Hacka löken och stek den i smör. Inte så att den får färg utan bara så den blir mjuk. Lägg i morötterna och slå i fond och vatten. Riv den halva apelsinen och häll i det i soppan. Låt koka i 15 minuter eller tills morötterna mjuknar. Häll till sist i 1 dl creme fraiche. Häll i den i en blender eller handmixa till en slät len soppa. Häll upp i djup tallrik eller som jag gjorde, hällde upp i kocktailglas. Klicka i en liten klick resten av creme fraichen i varje soppa.
VARMRÄTT
Helstekt fläskfilé (4 personer):
2 fläskfiléer
färs timjan
salt
peppar
1 vitlöksklyfta
smör
Gör såhär:
Stek hela fläskfilen i rikligt med smör. Ös gärna köttet med smöret medan det steker. Krydda med pressad vitlök, salt, peppar och färsk timjan.
Potatisgratäng med twist (4 personer):
8 stora potatisar
1½ dl riven parmesan
1 lök
2 vitöksklyftor
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
Gör såhär:
Skala och skiva potatisarna. Jag skär alltid med vanlig kniv för jag föredrar dom lite maffigare. Skala och skiva löken. Varva sedan potatis, lök, pressad vitlök, riven parmesan, salt och peppar. Högst upp har du bara potatis. Lägg bakplåtspapper uppepå plåten med potatisgratängen i så bränner du inte toppen och får en fin färg. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 40 min eller tills potatisen är helt mjuk. Gratängen får gärna vara lite ”blöt”. Den suger åt sig när man tar ut den ur ugnen sedan. Servera till kött eller kyckling.
EFTERRÄTT
RECEPT 2 burkar:
1½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
½ dl rårörssocker (går att ta vanligt socker här också)
100 g rumsvarmt smör
1 dl vaniljsocker
några jordgubbar
vaniljsås
vaniljglass
Gör såhär:
Blanda samman vetemjöl, havregryn, strösocker, rårörssocker och vaniljsocker. Lägg i det rumsvarma smöret och knip ihop alltsammans till en smulig massa. Ta en ugnssäker form och lägg bakplåtspapper i botten. Häll i smulet. Grädda i ugnen på 200 gr i ca 10-15 minuter. Rör gärna lite då och då. Ta sedan fram trevliga behållare. Jag tog 2 Mason Jar burkar. Dela jordgubbar i mindre bitar. Varva sedan allt i burkarna. Ha i smulet i botten, lägg sedan i jordgubbar, ha på lite mer smul. Häll på vaniljsås, toppa med en kula vaniljglass.
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat till höger under detta inlägg.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Kram Nina
Och jag som trodde det var Bellini i glasen eller liknande! 😀
När ska grädden i gratängen? Allt på en gång eller pö om pö?
Bara ha i den rakt av.