Kanelkakor – S-kakor

Igår kom mamma hit med något av de finskaste man kan baka. Dessa S-kakor hör julen till nämligen, ja i Finland alltså. Så goda är de och dessutom riktigt fina att se på. Superenkla att baka är dom med… Ja, jag vill verklingen att du testar. Mört och smaskigt! ♥ Dessa kakor finns alltid på efterrättsbordet på vårt finska julbord.

img_5299 s-kakor

RECEPT:

125 g smör
3½ dl strösocker
3 ägg
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
5½ dl vetemjöl

Rulla i:

lite strösocker
1 tsk kanel

Gör såhär:

1) Vispa samman smör och socker så det blir krämigt.

2) Vispa sedan i äggen, ett i taget.

3) Blanda sedan mjöl, kanel och bakpulver. Tillsätt detta. Rör ihop till en smidig kakdeg.

4) Fyll en spritspåse som du klipper ett hål i (finger storlek ungefär). Spritsa ut ca 10 cm långa maskar som du formar till ett S, doppar i socker och kanelblandningen och lägger på bakplåtpappersklädd plåt.

5) Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.

Följ mig gärna på min Facebooksida och på min Instagram för mer inspiration och recept.

img_5306

135
Subscribe
Notify of
guest

22 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma
Emma
7 years ago

Står S för Soumi? ^^ ser gott ut hursomhelst!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Emma
7 years ago

Det vet jag faktiskt inte, kanske? ✨

Madde
7 years ago

Funkar dessa att frysa eller de håller sig till jul om man gör dem nu?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Madde
7 years ago

Funkar utmärkt att frysa!

Katarina
Katarina
7 years ago

Tror det var mer söder ut

Nea
Nea
7 years ago

Åh vad gott! perfekt, ska jag göra när jag ska på julmiddag hos min mamma som har finska rötter 🙂 hon kommer bli superglad 🙂

Nea
Nea
7 years ago

Jag måste bara fråga dig vad jag gjorde för fel! jag har prövat receptet två gånger nu, vi var till och med två som hjälptes åt och ändå misslyckades vi båda gångerna! Första gången använde jag elvisp och vispa ett ägg i taget, men då blev det som om du tänker dig typ äggröra. Skar det sig eller? ungefär samma sak hände andra gången och då vispa jag försiktigt med ballongvisp.
Degen blev jätte lös, var helt omöjligt att forma till s och doppa…
Kan tillägga att jag använde kylskåpskalla ägg. Kan det ha varit problemet? Vad gjorde jag för fel?? 🙁

Niiinis
Niiinis
Reply to  Nea
7 years ago

Blev ju tvungen att kolla receptet och såg att tryckfelsnisse smugit in i receptet. Nu har jag ändrat. Inte alls konstigt att du inte fick ihop det.

Första gången skar det sig för dig helt klart, då betrodde det inte på måttangivelserna. Äggröra betyder att det skurit sig. Bra om äggen är rumsvarma även om de inte betyder att de behöver skära sig för det, ägg är svåra när de ska i smöriga kakdegar.

Hoppas nu att det blir bättre! Tack för att du uppmärksammade felet, om än på ett trist sätt. ❤️

Katrin
Katrin
Reply to  Niiinis
7 years ago

Å nej! Jag såg detta recept samma dag det kom ut och tog kort på det med mobilen, bakade idag och de flöt ut över hela plåten, barna skrattade ihjäl sig och kallade dem för rumpor Hade 3,5 dl vetemjöl, visst är det det som var felet? Nåväl, goda är de i alla fall

Brittmarie
Brittmarie
7 years ago

De där har jag inte hört nått om ; jag är gift med en finne.men ät väldigt noga medan de ska finnas julstjärnor till fika bordet

Niiinis
Niiinis
Reply to  Brittmarie
7 years ago

Ja, dem är också ett stående inslag, kommer ett recept på de också.

Johanna Viksell
Johanna Viksell
7 years ago

Åh mamma Virpi tackar så mycket för receptet! När jag frågade om de kakorna (har aldrig ätit de) så sa hon att hon har letat och letat efter ett recept för hon vill så gärna baka de men inte hittat något. Jag skrev upp ditt recept och hon ska baka de direkt imorgon bitti 🙂 kram Johanna

Niiinis
Niiinis
Reply to  Johanna Viksell
7 years ago

Nej vad roligt Johanna! ❤️ Har hon bakat dom? Har du smakat? Kraaaam

yvonne
yvonne
4 years ago

ska smöret smälta eller inte

niinis
niinis
Reply to  yvonne
4 years ago

Smöret ska vispas med sockret.

maria
maria
4 years ago

Blir dessa hårda eller mjuka kakor 🙂

niinis
niinis
Reply to  maria
4 years ago

Dom blir hårda på ytan och lite mjukare invändigt.

Mervi
Mervi
4 years ago

Åh, min mamma bakade bland annat dessa kakor till jul De är så goda. Har du recept på morotslåda/porkanalaatikko?

Laila Hellberg
Laila Hellberg
4 years ago

Hej ett litet tips om dessa underbara kakor är att låta degen vila i kylskåpet till dagen efter. Blir mer lätthanterligt då❤️

Åsa
Åsa
4 years ago

S och kransar baka alltid mamma.. typiskt åländsk också

Inga-Lill
Inga-Lill
2 years ago

Ja, de där är jättegoda, en ingift moster till min man var från Finland och hon gjorde dessa kakor även när det inte var jul.

niiinis
niiinis
Reply to  Inga-Lill
2 years ago

Goda även om det inte är jul, det gör vi också…. Dessa bakas året om. 😀

Nästa inlägg

Julklappstips – Billigare märken

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x