Ja nog börjar man bli sugen på saffran nu va? Mitt instagramflöde väller fullkomligen över av saffransbak till höger o vänster.
Tänkte bjuda dig på ett recept där du får två flugor i en smäll faktiskt. Dessa saffransbullar är faktiskt apgoda och alla som ätit dem har alla fallit pladask och velat ha receptet.
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 10-12 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
1 dl farinsocker
1 påse pepparkakskrydda
Gör såhär:
1) Värm mjölk, grädde och saffran till max 37 grader. Smula jästen i en bunke, har du en köksmaskin använder du den bunken.
2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl, använder du köksmaskin ska degen jobba i ca 5 minuter och degen ska släppa kanterna.
3) Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
4) Sätt ugnen på 225 grader.När degen jäst klart delar du den i 2 delar. Kavla ut till två rektanglar, ca 0,5 – 1 cm hög.
5) Bred på rumsvarmt smör, rejält med smör. Strö sedan på farinsocker och en halv påse med pepparkakskrydda.
6) Rulla ihop till en rulle och skär eller tryck ut ca 3 cm breda bitar. Ställ i formar och låt jäsa i ytterligare 30 min.
7) Innan gräddning penslar du bullarna med ett ägg och strör på pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 8-12 minuter beroende på din ugn. Ett bra tips är att kika under bullarna, är de lite mörkare til färgen under är de klara.
Mina lussekatter som du också ser på bilden bakar jag på samma grundeg. Saftiga och såååå goda är de!
Följ mig gärna på FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Har alltid haft kesella i degen, blir det godare med cr fraiche?
Jag körde också Kesella förut men sen jag bytte till Creme Fraiche upplever jag dem såå mycket saftigare och godare. 🙂