Idag när det är lördag och allt så tänkte jag tipsa dig om vad du kanske skulle kunna baka, som en liten försmak till advent. Annars kan du spara receptet och använda detta till julgottis sen kanske.
Dessa små cheesecakes med smak av saffran, vit choklad och pepparkaka är verkligen helt magiska. Jag hade kunnat ätit alla i ett nafs.
Cheesecakefyllningen
250 gr philadelphiaost
2,5 dl creme fraiche
0,75 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 påse saffran
1 dl grädde
100 gr vit choklad + 2 msk grädde
Botten:
3 dl pepparkakor
50 gr smält smör
Glutenfria pepparkakor:
4 dl mjölmix
100 g smör
1 dl socker
1/2 dl mörk sirap
1 msk kanel
1 tsk maldingefära
1 tsk mald kryddnejlika
(Eller så tar du 1 msk pepparkakskrydda)
3 krm salt
2 krm natriumbikarbonat
Gör de glutenfria pepparkakorna såhär:
1) Mixa alla ingredienser utom vatten i en matberedare. Tillsätt sedan 3 msk vatten om du använder Bovete & Teff mjöl och mixa igen.
2) Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 160°C.
3) Arbeta degen lätt på bakbord så att den mjuknar och blir formbar. Kavla degen tunt med lite mjöl på bakbordet och ta ut pepparkaksfigurer med mått.
4) För över kakorna på plåt och grädda, ca 10–15 minuter. Låt svalna på plåten.
Gör cheesecakesen såhär:
1) Sätt på ugnen, 165 grader. Gör i ordning ett vattenbad. Ta chokladkakan och slå den mot ett bord så krossas den i förpackningen, man spar tid och disk.
2) Lägg i chokladen, saffran och 2 msk vispgrädde och låt det smälta samman.
3) Vispa samman philadelphia, creme fraiche och socker i en annan bunke.
4) Tillsätt sedan äggen, 1 i taget och vispa emellan. Ha sedan i vaniljsocker, grädde och den smälta choklad/grädden.
Botten:
Smält smöret, krossa pepparkakorna ordentligt. Förslagsvis i en påse som du trampar på. Blanda samman krosset och det smälta smöret. Lägg ca 15 formar av nåt slag på en bakplåt. Jag använde silikonformar. Du kan också använda muffinplåt men var noga med att smöra varje form ordentligt då. Det funkar fint att ha detta i vanliga bakformar också. Ha i ca 1 msk pepparkakskrossblandning i varje form. Tryck till så det plattas och trycks ihop till en massa på botten. Jag tog ett litet glas och pressade till botten. Häll sedan smeten nästan ända upp i formarna. Ställ på nedersta falsen i ugnen och grädda i 15-20 minuter. Ta av dem från plåten och låt svalna helt, ställ dem seda i kylen i minst 1 timma innan de serveras. Dekorera med polkagriskross och candycanes.
Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR
Men detta verkar ju också supergott! Måste testas!! Älskar som sagt allt med saffran! Du får gärna tipsa om någon maträtt med saffran!
Låter supergott! Har läst det flera gånger men hittar inte vart man ska ha i saffran??
Fixat nu!
Men hallå? när ska man ha i ssaffranen då? munns
Fixat nu!