Lussesemlor

Men hörni! Jag veeeeet att det är sjukt jäkla tidigt alltså….. Men idag fick jag sån sjuk craving efter saffransbullar. Då kom jag på att jag förra året bakade lussesemlor som blev ett sjukt mycket besökt recept. Så roligt att fler gillar semlor med twist!


LUSSESEMLOR ca 20 st

5 dl mjölk

2 påsar (1 g) saffran

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 tsk mortlad kardemumma

2 dl strösocker

2 dl créme fraiche

100 g mjukt smör

Ca 13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

500 gr mandelmassa

1/2 dl mjölk

Gör såhär:

1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.

2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Jag brukar köra min i assistenten i 5 minuter. Den ska precis släppa ifrån kanterna på bunken, då är degen klar.  Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

3) Sätt ugnen på 225 grader.

4) Dela upp degen i 20 delar och rulla ut till en orm. Forma till ett omvänt S. Jäs i ytterligare 30 min.

5) Vispa upp ett ägg och pensla lussebullarna och strö på pärlsocker. In i ugnen i ca 8-10 min eller tills de fått fin färg.

6) Låt dem svalna och dela lussebullen på längden. Riv mandelmassan och vispa upp den med mjölken. Vispa grädde och fyll sedan lussebullen med mandelmassan och vispgrädden.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR


92
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
8 years ago

[…] Lussesemlor […]

Siw Högwall
Siw Högwall
8 years ago

Det skall vara kallna och inte jäsa sen man har gräddat lusse semlorna

Magdalena
Magdalena
8 years ago

Vill baka detta. Bilder hade underlättat

trackback
8 years ago

[…] sägs om Lussesemlor, kladdkaka med saffransfudge, saffranssemmeltårta, saffranswraps och […]

Therese
Therese
7 years ago

Bakade dessa förra advent så goda.
Blir helt klart i år oxå!!

Ing-Marie Bergström
Ing-Marie Bergström
6 years ago

Helt underbart goda.

Carina Selvin
Carina Selvin
1 year ago

Hur mycket vätska ska det vara, kan väl inte bara vara cf i dem

niiinis
niiinis
Reply to  Carina Selvin
1 year ago

Högst upp ser du att det är mjölk också.

Nästa inlägg

Turbulent dag!

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x