Rabarbergömmor

När man känner för bullar men vill ha något litet extra. Ja, så kände jag häromdagen när jag skulle baka lite åt syster och hennes sambo. Bebis anländer ju när som helst så jag tänkte att det var ett ypperligt tillfälle att baka åt dom så de har lite bakverk i frysen att ta fram när gästerna strömmar till för att se bebis. 🙂 Som vi längtar efter den lille. Åh…att få snosa bebishuvud igen. Det doftar så gott.

Jag bakade rabarberbullar med en liten rabarbergömma inuti bullen. Tänker mig att jag ska kalla dom för rababergömmor faktiskt. Detta blev väldans smaskigt ska jag säga. Otroligt gott med gömman inuti bullen där jag blandat rababer, malen kardemumma, smält smör, vaniljsocker och strösocker. Nomnomnom!

IMG_9396

IMG_9398 IMG_9399

RECEPT DEGEN:

150 g rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 11-12 dl mjöl

FYLLNING:

2 stänger rabarber
1 tsk malen kardemumma
2 msk vaniljsocker
3 msk strösocker
50 g smält smör

GARNERING:

1 msk ljus sirap
några droppar vatten
strösocker

Gör såhär:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i degskålen i köksmaskinen. Häll över lite av mjölken och rör om tills jästen löses upp. Häll i resten av mjölken. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.

3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i degen. Lite i taget tills du har en smidig deg som fortfarande är lite kladdig men ändå smidig. Tillsätt mjölet men spar lite lite till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minuter. Jag brukar plasta in degbunken för bästa jäsning.

6. Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en avlång platta som är ca 1 cm tjock.

IMG_9376 IMG_9377

7. Tryck ut rundlar ur plattan.

8. Lägg på lite skivade rabarber, vaniljsocker, malen kardemumma, smält smör och strösocker.

9. Ta sedan och stäng den lilla bullen genom att sluta om allt innehåll. Kläm ihop den ordentligt och lägg bullarna på bakplåtpappersklädd plåt med ”knuten” nedåt.

10. Låt jäsa i 3 min under bakduk.

11. Grädda i nedersta delen av ugnen i 225 grader i ca 10-15 min. De ska vara lite mörkare på undersidan och ha en härlig gyllenbrun/gul färg på toppen.

12. Låt svalna. Blanda sedan sirap och vatten, pensla bullarna med detta. Rulla dem sedan i strösocker. Ät & Njut!

IMG_9400 IMG_9401 IMG_9402 IMG_9404 IMG_9407

16
Subscribe
Notify of
guest

10 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kina
Kina
8 years ago

Nu får du sluta med dina rabarber frästelser!! 😉 ( skämtade) ser så gott ut och jag älskar rabarber! Men jag är inte bra på att baka ja,jag kan baka. Men blir inte alltid så bra:-) får väl koka mej lite rabarberkräm det kan inte misslyckas 😉 du rabatberkompot är grymt gott ett litet tips bara. Ha de gott:-)

Kina
Kina
8 years ago

27 maj ska jag till Enköping.!vore inte helt fel om du stod vid stationen då med en påse hembakat bröd 😉 ( skämtade ) 😉

Kina
Kina
8 years ago

Nu får du sluta med dina rabarber frästelser!! 😉 ( skämtade) ser så gott ut och jag älskar rabarber! Men jag är inte bra på att baka ja,jag kan baka. Men blir inte alltid så bra:-) får väl koka mej lite rabarberkräm det kan inte misslyckas 😉 du rabatberkompot är grymt gott ett litet tips bara. Ha de gott:-)

Kina
Kina
8 years ago

Måste fråga varför har du ”granskning på komentarerna”? Blir så mycket tråkigare än ett öppet kommentarsfält!! tror du förlorat många komentarerna på detta vis:-(

Niiinis
Niiinis
Reply to  Kina
8 years ago

Försöker och godkänna så fort som möjligt så egentligen är det ju ingen större skillnad. Finns anledningar till det modererade kommentarsfältet dock. Alla gör som dom vill med kommentarer, man kommenterar om man vill liksom.

Kram

Kram

Kina
Kina
8 years ago

27 maj ska jag till Enköping.!vore inte helt fel om du stod vid stationen då med en påse hembakat bröd 😉 ( skämtade ) 😉

Kina
Kina
8 years ago

Måste fråga varför har du ”granskning på komentarerna”? Blir så mycket tråkigare än ett öppet kommentarsfält!! tror du förlorat många komentarerna på detta vis:-(

Niiinis
Niiinis
Reply to  Kina
8 years ago

Försöker och godkänna så fort som möjligt så egentligen är det ju ingen större skillnad. Finns anledningar till det modererade kommentarsfältet dock. Alla gör som dom vill med kommentarer, man kommenterar om man vill liksom.

Kram

Kram

Mikaela
8 years ago

Hej Nina! Jag tänkte testa och baka dessa ikväll. Hur många bullar beräknas det bli på degen? Och ska de verkligen bara jäsa 3min innan de ska in i ugnen? Kram

Mikaela
8 years ago

Hej Nina! Jag tänkte testa och baka dessa ikväll. Hur många bullar beräknas det bli på degen? Och ska de verkligen bara jäsa 3min innan de ska in i ugnen? Kram

Nästa inlägg

Lördagsfrukost

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x