Pajer & piroger

Piroger

Idag bakade jag glutenfria piroger (du ska få recept på vanliga också). Att jag aldrig testat att göra det tidigare? Det är verkligen busenkelt, dessutom är det perfekt att ha i frysen att ta fram när man behöver en snabblunch t ex. Hela familjen kan äta det. Verkligen super!

Det som är så kul med piroger är att du kan mixtra innehållet hur du vill. Du kan ha i ost och skinka, göra en tacoköttfärs kanske eller bara lite lök och champinjoner. Gör den helt vegetarisk med grönsaker i eller som jag gjorde med bara ost och örter.

IMG_7321

IMG_7324

RECEPT ca 10 st:

25 gram jäst (jag använde torrjäst ½ påse – funkar lika bra)
2,5 dl mjölk
100 gr smör (du kan ta 1 dl rapsolja – jag hade ingen)
1 tsk agavesirap (funkar med socker, honung eller annan sötning)
1 tsk salt
ca 7-9 dl mjölmix (bakar du på vanligt mjöl tar du ca 6-7 dl vetemjöl)

Gör såhär: 

Smula jästen i en degbunke, värm mjölken till 37 grader (har du torrjäst ska vätskan vara 45 grader). Lös upp jästen i mjölkblandningen. Se till att smöret är rumsvarmt, jag brukar slänga in det i mikron på ca 30 sekunder. Häll i sötningen och saltet. Häll i lite av mjölet. Gör du degen i köksmaskin så häller du i mjölet lite i taget och låter maskinen jobba emellan. Ha i smöret när halva mjölmängden är i ungefär. Häll i restev av mjölet och arbeta degen till en någorunda smidig deg. Använder du mjölmix kommer degen att vara något kladdig när du ställer den på jäsning. Den ska vara det. Lägg plastfolie på degbunken och låt degen jäsa minst 1 timma för glutenfri deg. Vanlig deg behöver jäsa ca 45 min.

IMG_7320

Ta ut ca 10 bitar av degen. Platta ut till rundlar som är ca 10-12 cm i diameter. Ha på valfri fyllning. Min blev riven ost, torkade örter och färskriven pecorino ost. MUMMA! Vik på mitten och vik över den ena delen över ostblandningen. Tryck till med gaffel ute i kanten så att du stänger pirogen.

Innan gräddning penslar du med ett uppvispat ägg. In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Pirogerna ska ha fått en fin gyllenbrun färg. Ät med en grönsallad och någon god dressing.

IMG_7325 IMG_7323

Kommentarer

  1. Marie

    Det finns goda recept med kall potatis i degen också. Känns lite matigare tycker jag. Men gott med piroger oavsett!

  2. Marie

    Det finns goda recept med kall potatis i degen också. Känns lite matigare tycker jag. Men gott med piroger oavsett!

×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers