MellisNyttiga bakverk

Energibars

Baka dina egna energibars!

Oj, vad frågor jag fått angående dessa energibars alltså. Det är jättemånga som söker på dessa på bloggen så jag tänkte jag skulle uppdatera receptet på dessa energibars. Detta är ett KANONSUBSTITUT för en godisbit till kaffet. Dessa bars är perfekta som mellanmål. För att stilla sötsuget. För att hålla blodsockret på en jämn nivå över hela dagen. De är nyttiga och väldigt vädligt goda. Oväntat goda faktiskt! Jag hade en tjej som skrev till mig på Facebook som berättade att hon hade en tjej som spelade handboll, när de var på cup så bakade hon massor med såna här bars och ”proppade” i tjejerna dessa bars som energiladdning efter matcherna. Hon hade bakat hur många laddningar som helst. Nu var det massa föräldrar som undrade över receptet. Men HUR KUL var inte det att höra då? Jag blev jätteglad över den feedbacken, då vet man också att ungarna får i sig bra skit också!

energibars_recept_bars_energikakor

energibars_recept_bars_energikakorenergibars_recept_bars_energikakorenergibars_recept_bars_energikakorenergibars_recept_bars_energikakor

RECEPT på ca 8 bars 

1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 dl havregryn (glutenfria om du vill ha glutenfritt)
1 dl russin (eller aprikoser, kiwi, torkad frukt, det du känner för)
1 helt ägg
1 äggvita
1 msk honung
50 gr 70% ig choklad

Gör såhär: 

1) Mixa alla torra ingredienser i en mixer eller med en stavmixer. Allt ska få en mjölig konsistens. Lite större ”bitar” som havregryn t ex är helt ok.

2) Värm honungen så den blir rinnande om du inte har rinnande honung. Häll i det i mjölblandningen och rör om.

3) Knäck i ett helt ägg. Ta sedan det andra ägget och skilj vitan ifrån gulan. Använd bara vitan på det andra ägget. Blanda ihop alltsammans. Detta blir en rätt stabbig ”deg” som sedan ska plattas ut.

4) Lägg i bakplåtspapper i en brödform. Tryck ut smeten jämnt på botten i brödformen.

5) Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna lite.

6) Smält chokladen i vattenbad eller i micro. Häll sedan över hela ”kakan”. Låt kyla av så chokladen stelnar ordentligt. Gärna i kylen.

7)  När den sedan svalnat av och stelnat i choklad tar en vass kniv och delar upp till 8 bars.

8) För att förvara dessa bars lindar du in dom i plastfolie och förvarar i kylen.

Dessa bars är verkligen WOW rakt igenom. Fantastiskt goda och mättande. Stillar sötsuget i ett nafs och gör så man håller ett bra blodsocker hela dagen. Att köpa bars i affären innebär ofta att de är väldigt dyra, dessutom innehåller de en massa skit som man kanske inte ska äta. Att snabbt slänga ihop en laddning ett par gånger i veckan gör att man alltid har dessa att ta till när suget sätter in.

Följ mig gärna på min FB sida för mer inspo, recept och tips HÄR

Följ mig gärna på min Instagram HÄR

Kommentarer

 1. Janina

  Hej ☺️
  Gjorde dessa idag, blev kanongoda 👌☺️ Mixar du russinen också? Eller sätter du i dem som hela? ☺️

  1. niinis
   niinis

   Hej Anders.

   Nej tyvärr, har aldrig räknat ut det. Men om du googlar på kaloriräknare kan du säkert göra det själv. 😅

   1. Sabine

    Det borde väl inte vara några problem att frysa in dessa? 🙂
    Har tittat runt efter ett enkelt recept på nyttiga energibars att ta till om jag inte hinner äta. Man vet ju aldrig med en nyfödd.

   1. Sabine

    Det borde väl inte vara några problem att frysa in dessa? 🙂
    Har tittat runt efter ett enkelt recept på nyttiga energibars att ta till om jag inte hinner äta. Man vet ju aldrig med en nyfödd.

 2. Vickis

  Min 12 åring kom och sneglade över axeln förut när jag läste din blogg, hon fick syn på dom här barsen och ville att jag skulle göra sånna till innebandyn i Strängnäs imorn, perfekt att skicka med så jag vet lite av vad hon får i sig när hon åker på match långt bort! Tack för receptet, ska åka o handla ingredienserna direkt! ❤

 3. Vickis

  Min 12 åring kom och sneglade över axeln förut när jag läste din blogg, hon fick syn på dom här barsen och ville att jag skulle göra sånna till innebandyn i Strängnäs imorn, perfekt att skicka med så jag vet lite av vad hon får i sig när hon åker på match långt bort! Tack för receptet, ska åka o handla ingredienserna direkt! ❤

 4. Åsa

  Hejsan!

  Tack för en bra blogg, är inne och läser flera gånger per vecka :).

  Dessa bars ska jag absolut prova men jag har en fråga, kan du tipsa om något liknande fast utan ägg? Har en dotter som är vegan och kunna baka något gott och nyttigt till henne vore toppen.

  /Åsa

 5. Åsa

  Hejsan!

  Tack för en bra blogg, är inne och läser flera gånger per vecka :).

  Dessa bars ska jag absolut prova men jag har en fråga, kan du tipsa om något liknande fast utan ägg? Har en dotter som är vegan och kunna baka något gott och nyttigt till henne vore toppen.

  /Åsa

 6. Malin

  Åh dessa bars låter riktigt smarriga! 🙂 Jag kör Viktväktarna just nu, hur många SP tror du man ska räkna per bar? Tack på förhand!

 7. Malin

  Åh dessa bars låter riktigt smarriga! 🙂 Jag kör Viktväktarna just nu, hur många SP tror du man ska räkna per bar? Tack på förhand!

 8. Diana - "La madre"

  Hej finis Ninis. 😉
  Jag har sett dessa förut men inte hunnit testa än, de ser sååå goda ut!! Måste självklart prova.

  Men du, jag undrar hur du kan se vad som är mest sökt och läst? Bloggar också på AFF men vet inte vart, är det någonstans på adminpanelen eller?

  Tacksam för svar
  kram!

 9. Diana - "La madre"

  Hej finis Ninis. 😉
  Jag har sett dessa förut men inte hunnit testa än, de ser sååå goda ut!! Måste självklart prova.

  Men du, jag undrar hur du kan se vad som är mest sökt och läst? Bloggar också på AFF men vet inte vart, är det någonstans på adminpanelen eller?

  Tacksam för svar
  kram!

 10. JennyMW

  Hej!! Kände att jag bara var tvungen att kommentera. (Är kass på det, trots att jag är här inne varje dag:-)). För det första vill jag tacka dig för en kanonbra blogg! Tycker mycket om att du skriver om ’vanliga’ saker. Passar mig perfekt! Sedan vill jag tacka för zucchini- och champinjongrytereceptet! S*tan i gatan så gott det blev. Det tyckte resten av familjen också. Så nu finns ytterligare en rätt på min, annars lite trööökiga meny. Tack snälla och ha en fin dag! Kramar Jenny

  1. niinis
   Niiinis

   Helt galet, nu när jag läste din kommentar så satt jag precis och åt det i min matlåda. Haha… visst är det gott?! Det är så galet gott verkligen! Kul att ni gillar.

   KRAM

 11. JennyMW

  Hej!! Kände att jag bara var tvungen att kommentera. (Är kass på det, trots att jag är här inne varje dag:-)). För det första vill jag tacka dig för en kanonbra blogg! Tycker mycket om att du skriver om ’vanliga’ saker. Passar mig perfekt! Sedan vill jag tacka för zucchini- och champinjongrytereceptet! S*tan i gatan så gott det blev. Det tyckte resten av familjen också. Så nu finns ytterligare en rätt på min, annars lite trööökiga meny. Tack snälla och ha en fin dag! Kramar Jenny

  1. niinis
   Niiinis

   Helt galet, nu när jag läste din kommentar så satt jag precis och åt det i min matlåda. Haha… visst är det gott?! Det är så galet gott verkligen! Kul att ni gillar.

   KRAM

Visa alla 33 kommentarer
×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers