FÖRRÄTT:
Kräftstjärtssallad
2 avokado
grönsallad
125 g tärnad mango, finns i frysdisken
1 röd chilipeppar
3 salladslökar
1/2 citron, pressad saft
1/2 dl olivolja
salt, peppar
250 g kräftstjärtar
1/2 dl dill
Snittar:
2 dl riven västerbottenost
1/2 dl hackad dill
6 skivor formbröd
Gör såhär:
Dela avokadon, ta bort kärnan och skär fruktköttet i bitar. Tina mangon. Fördela salladen i sex cocktailglas alternativt portionsskålar och lägg på avokadobitarna och mangotärningarna.
Dela, kärna ur och hacka chilin och blanda med strimlad salladslök, citronsaft, olja, salt och peppar. Vänd i kräftstjärtarna och lägg blandningen i glasen. Strö på dill.
Snittar: Blanda ost och dill och bred på brödskivorna. Baka i ugn tills de fått fin färg. Dela bröden på diagonalen och servera till salladen.
(Recept och bild HÄR)
VARMRÄTT:
Oxfile med två såser:
12 bitar oxfilé à 75 g
salt, peppar
smör eller margarin
Snabb bearnaisesås:
2 dl creme fraiche 34%
2 tsk torkad dragon
1/2 msk vitvinsvinäger
1 hackad schalottenlök
3 msk hackad färsk persilja
salt, peppar
Rödvinsås:
1 schalottenlök
2 1/2 dl rödvin
1 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
2 tsk maizena majsstärkelse
salt, peppar, socker
Servera med:
Rotfruktspytt med brynt smör
750 g potatis
450 g kålrot
3 morötter
2 gula lökar
Salt & peppar
50 g smör
1 tsk timjan
Gör potatiskakan såhär:
1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägg baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.
2. Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.
Gör köttet och såsen såhär:
Krydda köttet och bryn det hastigt på båda sidor i en stekpanna med smör. Vi pratar några minuter på varje sida, innertemp ska vara 57-58 grader för mediumstekt. Tänk ca 4 grader över respektive under för medium well och medium rare. Lägg sedan undan köttet.
Kall bearnaisesås: Blanda försiktigt ihop alla ingredienser till såsen. Ställ sedan kallt.
Rödvinsås: Skala och finhacka löken och lägg i en kastrull med vin, vatten, fond och tomatpuré och låt koka i 10 minuter. Rör ut majsstärkelse i vatten och red av såsen och koka i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
EFTERRÄTT:
Paanacotta med vit choklad och passionsfrukt.
5 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
1 msk honung
100 g vit choklad
2 gelatinblad
4 st passionsfrukter till garnering
Gör såhär:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 min.
2. Värm resten av ingredienserna i en kastrull tills det nästan kokar, jag brukar låta det liksom koka upp.
3. Ta bort från plattan och vispa ner det urkramade gelatinbladet.
4. Häll i glas och ställ kallt för att stelna (minst 3 timmar). Toppa med passionsfrukt strax innan servering.
Gillar du receptet blir jag jätteglad om du klickar i hjärtat till höger under detta inlägg.
Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR
Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR
Kram Nina
Ska potatiskakan ätas kall?
Jag föredrar den lite uppvärmd!