Middagstips

Krämig vegetarisk gryta med champinjoner och zucchini

Middagstips!

Jag ska ju försöka få in lite middagstips också mitt i all julbakning man pysslar med. Vi är ju intresserade av mat i vår familj och lagar nästan all mat från grunden. Halvfabrikat blir det alltså sällan. Därför är det ju dumt att jag inte skriver lite om vad vi lagar för mat ju.. mat från grunden behöver inte vara svårare eller ta längre tid, men man måste planera lite bättre.

Nu har jag börjat laga mer vegetarisk mat sen min mage började strula och jag är faktiskt förvånad över hur gott det är! Dessutom är det billig mat att laga. Här ska du få tips på en jättegod rätt som är helt vegetarisk, laktos och glutenfri. Gott som tusan var det dessutom!

IMG_4529 IMG_4530 IMG_4531 IMG_4537 IMG_4539

Krämig champinjon och zucchinigryta med ris.

500 gr färska champinjoner
1 zucchini
1 röd paprika
1 knippe färsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk osötad senap
1 msk kalvfond
(ta grönsaksfond om du vill vara strikt vegetarisk)
2 tsk soya
2 dl creme fraiche (laktosfri)
2 dl grädde (laktosfri)
salt
peppar

Gör såhär:

Började med att dela champinjonerna, zucchinin och paprikan i mindre bitar. Stek dem snabbt i lite olja. Salta och peppra. Häll på ca ett halt glas vatten så det får puttra ihop lite. Ha i alla kryddor, senapen, fond och soya. Rör om ordentligt. Häll sedan på grädde och creme fraiche. Låt puttra på svag värme i ca 20 minuter. Rör om lite då och då. Koka riset medans. Servera sedan grytan med groddar och majs. Jätte jättegott är det!

Kommentarer

 1. Anna-Lena i Frankrike

  Bra!
  Jag är vegetarian sen några månader tillbaka… eller jag kan väl inte säga att jag är 100% vegetarian för jag äter fortfarande fisk och skaldjur. Men tänker successivt minska på det också.
  Det är först och främst för djuren skull! Men även för miljön, visste du t.ex att det behövs 1500 liter vatten för att producera 1kg kött??
  Det började med att jag slutade äta rött kött, mest för hälsans skull, och sen efter några månader så insåg jag att jag faktiskt inte behöver äta kött alls… Och istället för att fokusera på vad jag inte kan äta, så fokuserar jag på allt som jag KAN äta! Det finns hur många goda vegetariska rätter som helst!

 2. Viveka

  Vad trevligt att du har lagt in vegetarisk rätt. Gärna mer av den varan. Jag har börjat äta vegetariskt ganska ofta nu och tycker det är svårt att variera sig. Det är helt och hållet av moraliska skäl. Jag blir så ledsen när man ser hur de stackars djuren blir behandlade.

×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers