LUSSESEMLA!
Japp, då har startskottet för julbaket här hemma gått. Jag ville dock förnya mig lite så idag har jag slängt ihop lite härligheter. Här har du då receptet på något lite annorlunda. En lussbulle som är uppbyggd som en semla. Min vän Carola har fått fika på en och hon sa att den var det godaste lussebulle hon ätit…kombinationen var helt fantastisk enligt henne. SÅ glad jag blir!!!
RECEPT på ca 20 st LUSSESEMLOR:
5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 tsk mortlad kardemumma
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Fyllning:
500 gr mandemassa
1/2 dl mjölk
Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela upp degen i 20 delar och rulla ut till en orm. Forma till ett S. Jäs i ytterligare 30 min. Vispa upp ett ägg och pensla lussebullarna och strö på pärlsocker. In i ugnen i ca 10 min. Låt dem jäsa och dela lussbullen på längden. Riv mandelmasssan och vispa upp den med mjölken. Vispa grädde och fyll sedan lussebullen med mandelmassan och vispgrädden.
Men jäklar så goda dom såg ut!!! Dom gånger jag bakar saffransbröd så har jag i kesella det blir oxå gott och saftigt. Kan du skicka över en bulle till eftermiddagskaffet? 😉
Låter underbart gott! Men fyllningen ska vara mandelmassa och mjölk väl?! Inte mjöl??
Så där har jag gjort om det mot förmodan blivit några lussekatter kvar efter jul 🙂 rysligt gott är det!!
Det var en rolig variant!
Jag har gjort en sats med mandelmassa och choklad som fyllning. Det var också gott 🙂
Dessa ska jag göra till 1:a advent.
Precis klar!!! Vill äta upp de men ska vänta in gästerna 🙂 Tavk för receptet, kul med en liten twist mot vanliga lussekatter!
[…] Lussesemlor Recept: Här […]
God jul! Jag har också gjort lussesemlor med en kanderad nötfyllning. Jättegott! http://helenasmatresa.blogspot.se/2015/12/lussesemlor.html
Låta dom jäsa efter dom varit i ugnen? Ska det inte vara vila? Mycket svår tydligt recept!