Allmänt

Allt du behöver veta om MAGNESIUMBRIST

Jag får massor av frågor angående Mangesium!

Jag har ju skrivit om magnesiumbrist här på bloggen. Det finns massor att läsa om denna fantastiska mineral som också kommit att kallas mirakelmineralen. Anledningen till att jag skriver mycket om det är för att detta hjälpt både min pappa och mig så fantastiskt mycket. Jag kunde ju inte titta ner i bröstet av en jättespänd ond muskel i nacken, har haft massor av nervryckningar, extraslag på hjärtat, sömnproblem, ryggont, bäckenproblem, förstoppning, återkommande urinvägsinfektion, spänningshuvudvärk, yrsel, ett ont knä som aldrig ville ge sig, oro, ångest, svår PMS m.m. Listan kan göras ofantligt långt. Min pappa led av hjärtrytmrubbningar i över 3 år. Läkarna skrev ut betablockerare som faktiskt inte ens hjälpte ordentligt. När pappa påtalade det så skrev läkarna bara ut mer och att han skulle ta större dos. Pappa kände sig alltid konstig av betablockerarna. En kväll satt jag hemma hos mamma och pappa. Jag hade själv ätit Magnesium i några veckor då och kände en stor skillnad på min sömn. Vet ju att Magnesium ska vara muskelavslappnande så jag sa åt pappa att testa Magnesium.

”Det har jag ätit i flera år till och från” sa pappa.

”Ja men har du tagit rätt dos?” frågade jag då jag just läst om svår magnesiumbrist.

Har man brist måste man upp i mycket större doser än normalt för att råda bot på bristen. Pappa hade tagit 125 mg som mest. En alldeles för liten dos för honom. Det sägs att en stor del av befolkningen lider av svår brist. Vår mat är processad som tusan så all naturlig magnesium har försvunnit ur vår mat. Detta medför att vi inte får i oss tillräckliga mängder. Man kan också läcka magnesium (det gör troligen jag). Stress, oror och ångest gör så man blir av med mer Magnesium, likaså kaffe och alkohol.

Samma kväll som min pappa tog ordenlig dos (375 mg + 300mg på kvällen) slutade hans hjärta att slå orytmiskt. Han har glömt att ta magnesium vid ett par tillfällen och då har rytmrubbningarna kommit tillbaka, om än mycket svagare, men ändå. Idag tar han 375 mg på morgonen och 375 mg på kvällen. Han ligger på 750 mg per dag. Pappa läcker också magnesium, dricker mycket kaffe och stressar ibland mycket på sitt jobb. Idag har det gått 8 månader sedan han började med rätt dos och har inte haft några hjärtrytmrubbningar sen dess. Det är helt fantastiskt! Vi berättade om detta när vi var in på Hälsokostbutiken och de var inte alls förvånade då de hört talas om liknande vid ett flertal tillfällen. Pappa ska snart på koll igen och då ska han berättade detta för sin läkare. Läkare får ju inte rekommendera hälskost till patienter men frågan är om dom kanske inte borde?

Jag har vid ett flertal tillfällen fått kommentarer ifrån läsare som också blivit hjälpta av magnesiumintag. Här nedan listar jag några utav dom.

Detta är bara en bråkdel av allt som magesiumbrist kan orsaka:

Sömnsvårigheter,
utmattning,
spända muskler,
huvudvärk,
hjärtproblem,
låg energi,
högt blodtryck,
PMS,
ryggbesvär,
förstoppning,
njurproblem,
osteoporos,
för tidiga ålderssymptom,
depression,
oregelbundna hjärtslag,
ångest,
nervositet muskelkramp,
spasmer,
irritation,
m.fl.

Magnesium är en mineral. Helt ofarlig även vid överdosering. Den ger då diarre. Är det så att man tar för mycket magnesium får man diarre. Det kan vara så att kroppen har svårt att ta upp det i början men då ska man dela upp dosen (det ska man förresten alltid göra). Man måste ge det lite tid, ibland kan det ta några veckor (månader) innan den har full verkan. Jag har också upplevt att man måste upp i rätt mängd. Själv äter jag 500 mg per dag, jag tar allt samtidigt men ska nog börja ta en halv tablett på morgonen och en hel på kvällen. Ett tag gick jag ner i dos men kände direkt av i urinvägarna t ex och oron kom tillbaka. Nu är jag tillbaka på 500 mg igen men tar då och då uppemot 750 mg. Har aldrig fått diarre av dom vilket indikerar på att jag verkligen inte överdoserar. Jag äter dessa (nedan) med gurkmeja då även gurkmeja ska ha en fantastisk effekt på kroppen:

super_magnesium_tabletter_7845

Häromdagen pratade jag med en vän som berättade att han börjat med Magnesium och helt blivit av med sin svåra migrän. Tony har restless legs, Magnesium sägs hjälpa mot det så nästa gång han får det ska han ta Magnesium. Jag försöker få alla jag känner att äta det. På riktigt alltså. Jag har lyckats med ganska så många hittills och ALLA mår bättre. SÅ jag tror att jag ska bli ett språkrör snart. Så bra hjälp har jag själv fått sen jag började och i oktober har jag ätit det i ett års tid.

Hoppas du fått svar på dina funderingar, har du ändå lite funderingar är du välkommen att fråga bara. Ska försöka svara så gott jag kan!

KRAM och hejja MAGNESIUM! ♥♥♥

Kommentarer

 1. Gunnar

  Jag lider då och då av arytmi djävligt obehagligt blir passiv då. Har kanske ätit för lite magnesium ska äta 2 st som din far bra tips att läsa. Det konstiga är att man ote är dugg svag att gå i kuperad terräng. Kanske jag svettas ut för mycket magnesium och därför får arytmi.
  Hälsningar Gunnar

  1. niinis
   niinis

   Hej Gunnar!

   Min far äter 3 stycken 375 mg tabletter av SuperMagnesium från Great Earth, dvs 1050 mg per dag. Äter han två tabletter kommer arytmin tillbaka direkt.

   Svettas man mycket så avsöndras ju också massor med Magnesium. Om min far gör något som han svettas mycket av tar han vätskersättning för att kroppen inte ska läcka ur så mycket av svettning.

   Öka på du, magnesium är svårt att överdosera då kroppen gör sig av med det naturlig väg.

   Hoppas du blir bättre snart!

 2. Yvonne

  Min man har ständig värk, kan bero på utslitna leder, tror du att magnesium kelat skulle lindra hans värk? Förstår om du inte kan svara, du är ju ingen läkare vad jag förstår, men jag frågar ändå

  1. niinis
   niinis

   Jag hade väldigt mycket värk innan jag började med D-vitamin och Omega 3. Bla i leder och i rygg och bäcken. Lederna har slutat värka helt, bäckenet och ryggen kan jag känna av lite svagt ibland. Men överlag såååå mycket bättre sen jag började med mina tillskott. Tycker absolut att det är värt att testa! Lycka till!

 3. Sandra

  Många mineraler (kanske alla) påverkar varandra. Äter man för mycket av en så urlakar man en annan. Äter man för lite av en tar man inte upp en annan… Hur ser det ut med såna risker med magnesium? Jag vet att kalcium och magnesium har ett sådant förhållande, men det kanske finns fler?

  1. niinis
   Niiinis

   Finns ingenting som tyder på att det kan vara någon fara. Dessutom talar kroppen om om det inte behövs i kroppen genom att man får diarré.

  1. niinis
   Niiinis

   Då tycker jag att du ska börja med det som rekommenderas som dagsdos. 375 mg. Utav de tabletterna jag tipsade om är det en om dagen. Testa, berätta hur det går för dig sen? Ge det en chans, ibland kan det ta upp till 3 månader. Men för det medta blir man hjälpt direkt.

   Lycka till! Hoppas SÅ att du blir hjälpt! ❤️

 4. Sandra W

  Väldigt bra inlägg och jag tror också att många människor skulle behöva magnesiumtillskott. Det jag skulle vilja tillägga är att det är viktigt att välja rätt magnesiumtillskott då magnesium säljs i ett antal olika beredningsformer. Kroppen har lättare att ta upp vissa former som magnesiumglycinat, magnesiummaltat och magnesiumcitrat och därför bör man välja ett sådant tillskott för att få bästa effekt. Jag tycker själv att det står väldigt bra om magnesium på http://kurera.se/magnesium-mg/. Där kan man även få lite riktlinjer gällande dosering för vissa bristsymtom.
  Själv tar jag det för en neurologisk sjukdom som jag har och märker stor skillnad framför allt på min nervsmärta.

 5. Ulrica

  Micke äter magnesium mot restless legs och sen han började äta har jag inte hört honom klaga på det en enda gång.

  Jag hade också vidriga restless legs men det berodde på järnbrist så nu när jag börjat få injektioner så försvann det även för mig. Men funderar på att prova på Magnesium som tillskott också.

  Kram

  1. niinis
   Niiinis

   Svårt att veta om man läcker, jag vet eftersom jag behöver ta så stor dos. Man kan göra håranalys, det brukar berätta mycket.

 6. B-M

  Ska absolut testa! Men hur vet man hur hög dos man ska ta? Och hur lång tid tar det innan man känner skillnad? Vet att en del preparat kan det dröja flera månader innan man märker någon skillnad.

  1. niinis
   Niiinis

   Börja med en dagsdos. 375 mg per dag. En tablett av de som jag rekommenderar. Kan ta upp till 3 månader innanman ser skillnad men för det mesta mörker man skillnad på bara några veckor/dagar.

   1. B-M

    Jag har beställt via din länk nu! Ska bli intressant att se om jag mår bättre, för just nu mår jag skit. Tung och stel i kroppen, ont överallt och krypningar i benen när jag sätter mig.
    Tusen tack för tipset! Kram

 7. Åsa J

  Magnesium har mjukat upp mina onda och stela muskler. Sist jag var hos min massör frågade hon vad jag gjort. Det är en enorm skillnad och helt underbart! Känns som att jag har fått en ny kropp.

  1. niinis
   Niiinis

   Börja med det som rekommenderas som dagsdos, är det så att man inte märker nån skillnad varken på åkommor och bajset så kan man öka successivt. Tack för du läser!

Visa alla 26 kommentarer
×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers