Nu är kalaset till ända!
Jag har blivit så fint uppvaktad av mina föräldrar, syrran och hennes kille, svärisarna och en av Tonys bröder med barn och så familjen såklart.
Nu är jag helt slut såklart. Bakat, städat och fixat. Det tar på krafterna. Har fått en del frågor om vårt hem. Det efterfrågas bilder på det jag nu tapetserat osv. Imorgon ska jag visa er lite mer.
Nu ska jag visa er lite utav bakverken.
Det blev kanelsnurror storlek BIG efter DET HÄR receptet. Dessutom så ville jag ha dom sockriga så jag penslade dom med en slags sirapsröra gjord på ljus sirap och vatten. Sedan snurrade jag dom i strösocker.
Sen ville jag göra en lite annorlunda tårta. Något jag aldrig bort förut. Well. Sagt och gjort. Först vispade jag i ordning en egen kolasås eller mer en seg kolasås/kräm. Den gjorde jag såhär:
INGREDIENSER:
3 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Nypa salt
Gör såhär:
Blanda i allt i en kastrull. Koka tills du får en seg kolasås. Jag kokade i ca 20 minuter. Låt sedan svalna ordentligt.
Sedan var det dags att göra bottnar. Jag brukar alltid göra rulltårtsbottnar och använda dom som bottnar. Jag gör bottnar efter detta recept:
INGREDIENSER:
3 st ägg
1.5 dl strösocker
2 msk mjölk 3%
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker poröst. Tillsätt mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Grädda i cirka 5 minuter. Stjälp upp kakan upp och ned.
Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten. Ta något runt i en storlek som du får ut 3 runda bottnar och tryck ur dessa ur tårtbotten. Låt dessa sedan svalna ordentligt.
Vispa 5 dl grädde. Fyll sedan botten med kolakräm, sedan grädde.
Lägg sedan på ett botten till och gör samma sak. Lägg sist på en till botten utan att lägga på något på den. Tryck till den lite, annars är risken stor att de glider isär. Ställ i kylen en stund. Skrapa sedan bort det som är överflödigt.
Vispa ytterligare 3 dl vispgrädde. Täck tårtan med grädden. Lägg på stora färska blåbär och ringla sist på kolakräm.
Kolasåsen räcker till två små tårtor. Tänk en rulltårtsbotten till en tårta. Den här tårtan är FAAAASLIGT god!
Ät och njuuuut! ❤️❤️❤️
Stor grattiskram från mig!! Underbara bullar, kan riktigt känna doften hit mmmm och tårtan måste ju testas! Hoppas dagen var riktigt fin! Kram från Åsa trogen läsare! 🙂
Snyggaste kanelsnurror storlek BIG har jag aldrig set. Roligt om du vill vara jäst på min blogg med beskrivning hur man snurrar dem.
mvh
marina
Kan jag fylla tårtan dagen innan den ska ätas och stå i kylskåp eller är det risk att kolan blir hård?
Kolan kan bli för hård då. Gör bottnarna men dekorera och fyll den inte förrän samma dag.