Familj

Blöööööööö…..

Lite skitsnack då, är du känslig susar du vidare, ok? Då har jag fått svar på alla mina prover. Vet faktiskt inte vad jag ska säga…. Känns som jag vill gå och gömma mig lite. Nu ska jag göra både gastroskopi och kolonskopi. Wieeee, oh happy day. Hade lite förhöjda inflammationsvärden i magen så min läkare ville ta det säkra före det osäkra. Så nu ska man kollas i alla hål. Jag är bara 1) LIVRÄDD FÖR ATT GÖRA PROVERNA 2) LIVRÄDD FÖR SVAREN. Därför vill jag bara gömma mig nu, eller bli nersövd och väckt i maj när allt är bra igen. Jävla skitmage vad less jag blir. Varför kan den inte bara vara bra? Jag som alltid haft plåtmage och klarat allt, nä…jag klarar helt plötsligt ingenting.

20131230-175525.jpg

Om du nu gjort något av det här vill jag höra hur det var? Berätta allt! Är du känslig och inte vill outa din rump & mag historia får du gärna mejla mig på niiinis@ femme.se. Usch, det blev en deppig kväll även om min fina läkare sa ”Låt nu inte detta förstöra din nyårsafton, jag skulle absolut inte oroa mig om jag var du. Vi gör allt för säkerhets skull, sen får vi ju veta vad som bekymrar din mage på detta sätt”. Men jag är ju hypokondriker redan från start så sånt här är bara svinjobbigt på alla plan. Jag behöver få in ”inte oroa sig i förskott” i mitt liv. Jag målar den största fan jag hittar på väggen direkt! Den absolut största som finns! Å jag blir så trött på det och på mig själv ibland.

Nä, nu ska jag äta lite här och försöka lägga tankarna på annat.

Kommentarer

 1. Linn

  Har gjort gastroskopi två ggr. Första gången var tuff med en läkare som inte lyssnade på min oro. Och som bara körde på istället för att samarbeta med mig. Men andra gången gick det både snabbt och relativt lätt. Då hade jag med mig en vän som stödperson, jag fick lugnande stesolid och en sköterska höll mig i handen och läkaren var lugn och skicklig. Då gick det hur bra som helst trots min stora oro innan. Så mitt tips inför gastroskopin är att be om lugnande innan, ha med dig en stödperson och lyssna på vad läkare och sköterska säger samtidigt som du koncentrerar dig på att andas. Andas och låt bara saliven rinna ut ur munnen.

 2. Maria

  Hej!
  Läser din blogg varje dag men kommenterar aldrig…
  Är sjuksköterska och jobbar på en endoskopimottagning där vi gör dessa undersökningar dagligen.
  Du kommer fixa det! 🙂 Är inga ”trevliga” undersökningar men båda går ganska snabbt. Känner du dig orolig så be om lugnande eller att få bli sövd. Luften som måste sprutas in under undersökningar kommer kännas obehaglig men den fiser och rapar du ut sen ;-).
  Kom ihåg att ANDAS under gastroskopin, det är ditt jobb! Läkarensköter resten ;-).
  Superbra att du tagit tag i dina magproblem! Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig att må bättre.

  Tack för en bra blogg! Gott Nytt År!
  Kram Maria

 3. Maria

  Hej!
  Läser varje dag men kommenterar så sällan. Är sjuksköterska och jobbar på en endoskopimottagning.
  Du kommer fixa båda undersökningarna utan problem! 🙂 såklart är de inga ”trevliga” undersökningar men är du orolig så be om lugnande eller att få bli sövd.
  Båda undersökningarna går ganska snabbt.
  Glöm inte att ANDAS på gastroskopin, det är ditt jobb! Läkaren sköter resten ;).
  Du kan känna obehag av luften som måste sprutas in under undersökningen men den fiser och rapar du ut efteråt ;).
  Superbra av dig att ta tag i dina magproblem :-).

  Tack för en härlig blogg. Gott Nytt År!

  Kram Maria

 4. Malin

  Jag säger som många andra att det är inga roliga undersökningar men tyvärr ett måste för att få svar o veta hur man ska gå vidare. Har fått ulcerös kolit efter 3 graviditeter och det blev bara värre o värre. Kunde tillslut inte behålla nån mat alls o gick på toa ca 20 ggr per dag o det var bara som vatten. Gick nog ner ca 12 kg på 2 veckor… orkade nästan inte stå upp Gjorde undersökning ”där bak” o blev drogad första gången o andra gången sövd. Helt ok endast jobbigt innan man ”försvinner” men sen känner o märker du ingenting. Gjorde nån mindre undersökning på vc o det vill jag inte vara med om igen!! Det var det värsta jag varit med om men med droger funkar det toppen. Laxeringen var inte god det ska jag säga men kanske finns det nån ny nu… Äter medicin varje dag o kommer så få göra resten av livet men slipper skov av sjukdomen. Märker inte av sjukdomen alls o kan äta precis som vanligt, det enda som jag skulle undvika var mat med för mkt fibrer i då magen inte orkar arbeta så mkt. Kan förstå din oro över allt, jag blev inlagd på sjukhus o låg o grät hela natten innan första undersökningen o var rädd för allt, mest för att dö… eftersom jag inte visste vad dom skulle hitta, efter diagnosen kändes allt mkt bättre!!
  Lycka till med allt!

 5. Hannis

  Hej
  Jag brukar aldrig kommentera bloggar, men då jag vet hur dåligt jag mått över min mage så skriver jag gärna om det kan hjälpa dig.
  Jag har haft magbesvär med diarréer, kräkningar och ofrivillig viktnedgång i skov i över 10 års tid. Av rädsla för undersökningarna har jag aldrig sökt hjälp för detta.. (Ska säga att jag är sjuksköterska sedan 5 år tillbaka också, vårdfolk är de värsta ;)). Iaf, jag tog tag i det i somras då besvären i princip handikappade mig, kunde inte vara social längre då jag hela tiden behövde en toa i närheten.
  Jag genomgick en koloskopi i somras, bad om att få vara sövd och jag upplevde inga som helst besvär. Minns inget av undersökningen och inget ont efteråt, kändes som jag hade sovit en hel natt när jag vaknade (vilket egentligen var 15-20 min). Laxeringen inför undersökningen är inga problem, man dricker endast ett glas med laxeringsmedel sedan klara drycker dagen innan.
  För att komma till saken fick jag diagnosen Ulcerös kolit och medicinerar sedan dess (har magkatarr med som jag medicinerar för). Jag är iaf som en ny människa! Jag ångrar inte att jag genomgick undersökningen, tvärtom, det bästa jag kunde ha gjort. Så oroa dig inte, det är värt det. Oavsett vad resultatet blir är det alltid bättre att veta! Och det låter precis som din läkare sagt som om du inte har något att oroa dig över.
  Kramar

 6. sofia

  Det kommer gå fin fint! Själv har jag aldrig gjort det å skulle nog som du vara livrädd. Men detta fixar du! Har du fixat mitt tänk kring mat o nyttigt leverne så klarar du allt 🙂 kram på dig!
  //Sofia

 7. Nina

  Gjorde en koloskopi för några år sedan. Var orolig o rädd innan. Ville grina o springa därifrån…MEN….det gick hur bra som helst. Jag tänkte att jag skulle ta avslappnande men tog inget. Tänkte att jag biter ihop så är det snart över.
  Det som jag upplevde som lite jobbigt var den där luften som man ” sprutar” upp tarme med. Det bubblar som invärtes pruttar, kändes obehagligt att något var där inne. Men det var det enda. Sedan efteråt så var jag så hungrig ef att ha fastat i ett dygn.. Så jag drog på mig brallorna o stack från sjukan som låg mitt i Sthlm city… Mitt på gatan så vill all luft som läkarn blåste in i tarmen ut… Det kändes som jordens största brakare ville ut., där på gatan. Drog in på ett café och mötte upp min familj…lånade sedan toan o blåste ur luften där…haha!! Så mitt tips är, ha inte så brottom fr Sjukan. Tar man lugnande så måste man stanna kvar o vänta ett tag efter.
  Skulle jag behöva göra en till koloskopi så skulle jag inte känna mig orolig o rädd . Jag lovar!
  Gör hellre en koloskopi än går till tandläkaren.
  Jag fick även följa med o titta på en egen bildskärm, i början kollade jag inte. Men sedan ef någon minut så tittade jag. Läkarn sa : passa på att titta hur fin din tarm är! : ) inte ofta man ser hur man ser ut där inne.
  Det som var jobbigt var att dricka 4 l vätska innan som laxerar. Men i dag finns det en annan slags laxering tror jag.
  Försök att inte oroa dig, det kommer att gå bra! Kram

 8. jenny

  Det ordnar sig!

  jag har chrons och fick stomi när jag var 19 (är 27 idag) och har gjort många sådana undersökningar.. dock inte gastroskopi.

  Be om lugnande, då går det jättebra! Dessutom så hjälper det MYCKET att ha någon med sig som kan hålla handen och hänga med i vad som sägs och sker. Det behöver absolut inte vara något farligt, förmodligen inte! Finns många tarminflammationer som man kan få bukt med lätt! 🙂

  Stort lycka till!

 9. M

  Hej! Har läst din blogg ett bra tag men aldrig kommenterat men tänkte att jag skulle göra det nu! Jag är 22 år gammal och har gjort både coloskopi samt gastroskopi några ggr. Som tidigare kommentarer så kan man då mycket lugnande innan så att man inte kommer ihåg något, och det tkr jag du absolut ska ta. Jag jobbar även på en avd på ett sjukhus där mina patienter gör detta nästan dagligen och det är ofta jag får höra av de som är rädda inför gastro att ”det gick mkt bättre än vad jag trodde” och själva undersökningen går oftast väldigt fort!! Förstår din oro, men be om lugnande så kommer detta gå galant! 🙂

 10. Karin

  Hej! Här har du en ”ny” läsare från norra Värmland !:) har ingen erfarenhet själv men både mamma och min bror har. Min mamma hade magkatarr och gjorde det som de gör genom munnen, det gör hon aldrig igen! PS hon har fött 5 barn och de e inget mot detta enl henne! Fy fan va hemsk jag e men nu ska ja ta nästa, min bror har urselös colit en inflamatorisk tarm sjukdom som gör att han en gång om året kollar genom bakvägen och typ varannat år oxå uppifrån . Trevligt e de ju inte MEN han säger att de bara e att be om att bli sövd då de e bakvägen och då de e mun behöver man svälja och då va vaken men de drogar honom så han minns inget efteråt även fast han inte e sövd liksom.. Så säger du att du e rädd så får du saker som gör att du slipper va rädd, tro mig!! Detta kommer att gå jätte bra och efteråt kommer du säga att detta va väl inget!!;) säkert!:) ps. mamma bad ju inte om något utan va helt vaken utan bedövning de va ju därför de va så hemskt för henne . Kramar !

 11. Huliganmorsan

  Jag har gjort en gastroskopi. Jag är inte alls känslig när det kommer till sådana grejer och det gick rätt lätt. Mitt tips är som några andra oxå sagt, andningen! BLUNDA(!), koncentrera dig på in- och utandning och lyssna på läkaren. Då kommer det att gå jättebra. Önskar dig och din familj ett GOTT NYTT ÅR!! Kram

 12. helma

  Hej! Jag läser dig varje dag, men kommenterar väldigt sällan. Jag har både röntgat mina tarmar och gjort en ”halv” koloskopi (eller hur jag ska säga, de kollade bara till första böjen på tjocktarmen), men ingen av undersökningarna är ju speciellt mysiga. Fast jag tänkte nog att man gör det ju för att få reda på vad som orsakar den krånglande magen så det var liksom bara att bita ihop.
  Tyvärr visade undersökningarna inget speciellt i mina tarmar så mina besvär fortsatte. Jag har haft mycket magknip, illamående och allmän olustkänsla.
  För tre år sedan gick jag över till lchf-kost just för att jag hade läst att det kunde förbättra magproblem och det har det verkligen gjort för mig. När jag tog bort spannmål, socker och stärkelse blev min mage hur lugn som helst. Allra bäst mår den om jag även utesluter mjölkprodukter, men jag nöjer mig med att minimera dem eftersom jag älskar ost!! Spannmål och socker orsakar ju inflammationer i hela kroppen och kanske allra mest i tarmarna.
  Jag vet att alla inte vill/kan äta den kosten, men jag ville bara berätta vad som har hjälpt mig.
  Hoppas undersökningarna ger dig svar på vad dina problem bottnar i. Lycka till och sudda bort fan från väggen nu direkt!;-)
  Stor kram

 13. Josefin

  Hej Nina!

  Jag har gjort gastroskopi 2 ggr, första gången när jag var 21 år och mådde dåligt jämt. Jag hade magproblem fram och tillbaka i 3 år och nu är det nästan borta då jag sa upp mig från jobbet som jag mådde dåligt på!

  Förstå gången var en mardröm då läkaren var störig och sur, jag ville ha lugnande men då var man tvungen och säga till innan sa han.. det var en skräckupplevelse men min andra gång (då min magvärk blev värre igen efter några år) då fick jag göra det på akademiska här i Uppsala och dom var jätte bra, jag fick lugnande, dom pratade lugnt med mig och hela grejen var okej faktiskt..det är fort över 🙂

  Fråga doktorn innan fall du kan få något lugnande eller så? Känns mycket bättre då!

  Lycka till!
  Kram

 14. Jeanette

  Hej.

  Jag har gjort båda och jag lovar dig att du fixar det utan problem. Tänk inte så mkt på det bara. Tänk på andningen när du gör gastroskopin, och det är inget som tar tid.
  När jag gjorde koloskopin led jag mest över att det var en manlig yngre läkare som utförde den på mig i min egen ålder….
  Du fixar det bra Nina!!! Lovar! Kram

 15. Viktoria

  Hej!
  Gastroskopi har jag gjort två gånger. Inget man längtar efter att göra men har man fött barn och klarat det fixar man detta också. Det var så jag tänkte. Koncentrera dig bara på andningen så går det bra. Tog inte lång stund.
  Jag tycker det är bra att de vill kolla så att man vet. Jag hade sår på tolvfingertarmen och blev behandlad med Losec och två sorters antibiotika. Det här är väl ca 10 år sedan.
  Det blev bra då men jag är nuförtiden noga med att äta regelbundet och ”snäll” mat. Slarvar jag för många dagar mår jag inte bra.
  Hoppas du får dina undersökningar relativt snart så du inte behöver oroa dig så länge.
  Kramar till dig och en önskan om ett gott nytt år!

Visa alla 16 kommentarer
×

Niiinis Kitchenlife

Nina "Niiinis" Hermansen är entrepenör, influencer och receptkreatör. Deltagit i Hela Sverige Bakar 2012. Driver en av Sveriges största bak/mat-bloggar. Välkommen att ta del av massor med goda recept och livet!

Bloggen driftas av:
Cure Media - Influencers