Alltså, ska du ha riktigt god kola så måste du prova att göra denna.
RECEPT:
Vaniljkola med havssalt, ca 50 st
250 g socker
170 g glykos (finns bl a på apotek men kan även finnas på ICA)
80 gr smör
2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
ca 2 msk havssalt att strö över
Gör så här:
Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan nått ca 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt vila någon minut och strö sedan över havssaltet. Låt svalna 4-5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.
Hej, hej!
Vill bara dubbekolla detta recept med dig eftersom jag misslyckades med det 2 ggr på raken igår kväll. :-/
Stämmer det att sockret + glykosen ska värmas på hög värme samt upp till 170 gr??
När jag värmde på 7an så brändes sockret innan tempen nåt 140 gr. Andra gången rörde jag oftare samt körde på 6an men ändå brändes det innan temp kom upp i 145gr. 170 grader är ju väldigt varmt…
Hur gjorde du?
Tack för en mycket trevlig blogg!