Saffransbullar med mandelmassa
Många har frågat efter mitt recept på mina saffransbullar. Här kommer det, jag kan lova dig att detta recept är helt galet gott! Något att förgylla denna lördag med. Jag har i lite mindre saffran för jag vill ändå känna den vanliga vetebulle smak. Vill du ha mycket saffranssmak så har du i 4 påsar istället för 2 som jag hade.
RECEPT på ca 50 bullar.
5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar.
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda i 10-13 minuter.
ÄT OCH NJUT!
Tack snälla, det ska jag prova på i helgen!
Hej!! Har bakat både fyllda saffransbullar och vanliga lusskatter på receptet ovan! Vilken helt fantastisk deg det blev! Klarade mig på ca 12 dl mjöl bara så dom blev så mjuka, fluffiga och underbart goda! De fyllda bullarna kommer inte räcka länge ;)! Tack för receptet!!
Visst är dom underbara! Nä, jag använde nog inte heller hela mjölmängden när jag tänker efter. Dom är så goda så det är inte klokt faktiskt. Vad kul att ni också gillade dom! 🙂
MUMS säger jag bara!! Dottern sken upp som en sol tog första tuggan……
fel bloggadress ju….http://www.famborg.blogspot.com
Fantastiska va? ❤️
Hört att man inte ska värma mjölken, så provar ditt recept men utan att värma, och mortla saffran och socker fick jag också tips om 🙂
Viktigt med jäsning (har jag lärt mig av självaste ”brödkungen” Johan Sörberg som är bäst på bröd och vetedeg i hela Sverige och som var domare i Hela Sverige Bakar när jag var med) är att mjölken inte blir för varm. Det går att baka på kall mjölk men då blir jäsningen längre, värmandet av mjölken gör att jäsningen påskyndas lite. Dock får den inte bli varmare än 37 grader, då förstör man jästsvampen och jäsningen blir dålig.
Att mortla är bra, då får man ut ännu mer av smaken! 🙂