Idag är det kanelbullens dag! Jag hoppas att jag kommer få baka nåt i helgen för idag kommer jag inte hinna. Dessa bullar är i alla fall bullarnas rolls royce, alltså godare bullar går inte att hitta NÅNSTANS! Jag lovar. Dom är lite meckigare att göra än vanliga kanelbullar men jag säger såhär, det kommer vara värt all möda!
RECEPT:
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
Cirka 11 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl socker
1-2 msk kanel
Ägg till pensling
Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangel.
Bred smöret på degen och strö över socker och kanel. Rulla ihop till en rulle.
Dela upp i ca 20 bullar, lägg i bullformar. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Vaniljkräm
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut allt och ha i det i en kastrull. Blanda i resten av ingredienserna. Vispa för hand. Låt sjuda på plattan medan du vispar. När den börjar tjockna fortsätter du röra, det får absolut inte koka bara. När den har rätt konsistens är det klart. Låt svalna, lägg i en spritspåse och tryck i Bullen och spritsa i en klick vaniljkräm.
Äpplen
Skala och dela äpplen i klyftor. Tryck i två små klyftor i bullen. Pudra lite vaniljsocker och kanel över.
Toscatäcke
100 gr smör
1,5 dl socker
100 gr flagad mandel
2 msk vetemjöl
2 msk grädde
Smält smör och socker. Blanda i mandelflarnen och mjölet. Rör noga. Häll i grädden och låt smeten sjuda i ett par minuter. Rör hela tiden. Du märker när den är klar på konsistensen. Ha sedan på toscasmeten på alla bullar.
Skjuts in i ugnen i ca: 5-12 minuter (beroende på din ugn) på 250 grader.
ÄT & NJUT!!!