Det här är något jag tänkte jag skulle dela med mig av lite då och då. En dagens
LCHF meny. Ibland blir det säkert varje dag om det känns som att ni vill ha det
här på bloggen. Jag skriver nämligen matsedel här hemma, ja faktiskt för hela
veckan. Det gör det hela lite lättare att följa då, jag lovar. När jag gick ner 16 kilo
back in the good old days så gjorde jag just så. Svårare att gå utanför ramarna på
det sättet.
Bacongratäng:
600g köttfärs
400g bacon
1 lök
3 msk chilisås
peppar
färsk vitlök
Fyllning i gratängen
Champinjoner så det täcker botten
1/2 Squash i 2mm skivor
Riven ost
Äggstanning
3 ägg
2 dl standardmjölk 3%
1 dl grädde
Peppar
Gör så här
Skär löken och stek löken i stekpannan. Pressa i ett par vitlöksklyftor. Klipp i baconen i pannan och stek det lätt. Lägg i köttfärsen och stek den med de övriga ingredienserna. Ha i chilisåsen och svartpepparen. Låt detta steka ihop i 10 minuter cirka.
Smörj en form med smör. Och skär och lägg i champinjonerna så de täcker botten av formen. Krydda lite extra över om du vill ha det lite kryddigare, som jag vill! Varva sedan med köttfärs/baconsåsen och bacon och riven ost. Avsluta med den skurna squashen och riven ost på toppen.
Vispa ihop äggstanningen och häll detta över gratängen jämnt över.
Grädda mitt i ungen cirka 20-25 minuter i 225 grader.
Broccoligratäng med bräckt kassler:
250g kassler
2 msk smör
4 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 kryddmått peppar
1 äggula
4 dl riven fet ost
250g broccoli
Gör så här
Fryst broccoli kokas enligt anvisning på paketet. Låt den rinna av och lägg den i en smord form med höga kanter. Fräs smöret i en kastrull. Späd under vispning med grädden. Smaka av med salt och peppar. Rör ut äggulan med lite grädde och vispa ner i såsen. Tillsätt osten och låt den smälta ner utan att koka såsen. Häll såsen över broccolin, sätt formen på gallret i ugnen och gratinera i 225° ugnsvärme ca 15 minuter eller tills ostsåsen fått fin färg.
Stek sedan kasslern i ca 5 min tills den får en fin färg.