Ok, idag bakade jag ännu ett bröd som fick det att bli fyrverkerier i gommen. Tony satt och hummade och utbrast att det var det absolut godaste brödet jag någonsin bakat. Ett långpannebröd som var alldeles saftigt, luftigt och fantastiskt gott! HELT FANTASTISKT GOTT!!!!
Har du minsta sug att baka tycker jag att Du ska baka detta långpannebröd till frukost åt familjen/sambon/mamma/barnen whatever! Alla kommer att ÄLSKA det.
LÅNGPANNEBRÖD 16 bitar
1 pkt jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl solrosfrön
7 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, solrosfrön, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. När det jäst färdigt skär du upp den i fyrkanter. Jag använder en pizzaslize.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.
TIPS:
Kalljäs brödet. Dvs, baka brödet på kvällen. Du behöver endast snabbjäsa det lite, mest för att degen ska vara lätt att jobba med i långpannan. Ett tips är att kavla ut degen med kavel och sedan placera det i långpannan. Plasta in långpannan, in i kylen över natten. Ta fram det på morgonen och tjoffa in det i ugnen så har ni ett fantastiskt gott bröd till frukosten! Familjen kommer älskar´t!
Följ mig gärna på min FB sida för fler tips och recept HÄR
Följ mig gärna på Instagram för inspirerade bilder HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR
Förlåt men vad skönt, då är vi två… Har precis fått brevbesked om att jag ska utredas för fel på hjärtat, o så klart googlade jag o fick se att felet kan he plötslig hjärtdöd o är ärftlig… Som mamma far det rätt mkt tankar i huvet… O sen fick jag m öronont o ett jävla tjut i öronen o det fick liksom allt att rinna över … Suck för såna här dagar o orostankar… Blir helt slut o ledsen. Kram
Kramar om dig massor! ❤️❤️❤️
Hej, brödet låter jättegott och enkelt att göra :). En undran bara…skär du i fyrkanter innan du sätter in plåten i ugnen?
Precis innan jag skjutsar in det i ugnen så kör jag med pizzaslajsaren. 🙂
Går det att byta ut rågsikten mot vetemjöl? Tror inte jag har det hemma och vill baka typ nu! 🙂
Självklart kan man göra det!
Går det att göra brödet i en annan form än långpanna? Tex en mindre ugnsform av porslin eller glas..
Absolut! Halvera ingredienserna bara!
Ska brödet alltså bara gräddas i 15 minuter? Det lät jättekort!
Min deg ville inte släppa från kanterna med allt mjöl, fick ta i lite mjöl till men den vägrade. Vågade inte ha i mer så satte den på jäsning ändå. Körde ändå länge med matberedaren. Vad gör jag för fel?
Hoppas det blir bra sen i alla fall
[…] Zack har inte riktigt velat äta något nu när han har varit sjuk men lite nybakt bröd gick faktiskt ner! Detta bröd är superenkelt att göra och sköter sig självt väldigt bra, så det var perfekt att baka när jag var hemma. Finns det något godare än nybakt bröd? Jag hittade detta recept hos Niinis. […]
Hej kan jag använda vetemjöl special istället för rågsikt?
Självklart!
Också jag har inge honung men sirap funkar det också?
Jag är inte jätte insatt när det kommer till jäst vilken sort ska man använda kronjäst (blå) eller kronjäst (röd)
Funkar med vilken jäst som helst. Sirap går jättebra! 🙂
Tack för ett bra recept. Maken älskar brödet. Penslade och strödde på sesamfrön innan gräddningen. Smidigt att skära med pizzarullen 🙂
Hej! Kikade runt bland dina recept på bröd och fastnade för det här! Går det att låta degen jäsa över natten? Och alltså bara stoppa in brödet i ungnen sen på morgonen när det börjar bli dags att äta det?
Självklart kan du göra det!
Min vana trogen drar jag igång recept i tron att jag har allt hemma och som så ofta upptäcker jag att så inte är fallet. Det hände när jag testade det här receptet. Jag använde linfrön istället för solros. Funkade kanonbra och det inspirerade till nya kombinationer. Gårdagens tillsats var 2 dl grovriven morot. Funkade kanonbra det med! Undrar vad jag ska testa nästa gång ?
Testa nötter om du tål det. Riven parmesan. Soltorkade tomater. Skivade oliver och färsk rosmarin. Det är bara fantasin som sätter gränserna.
Hej!
Vad härliga recept du har på din blogg! Jag tyckte jag läste något om viktväktarrecept innan, och undrar om du vet ProPoints-värdet i detta brödet per ruta? 🙂
Med vänlig hälsning,
Hanna
Varför blev mitt bröd inte mjuk o luftig? Vad kan jag har gjort för fel? Gjorde dom det står i receptet.
Kan du ha arbetat degen för mycket? Eller för lite? Allt som oftast när man har det bekymret så beror det på för arbetad är för lite arbetad deg.
Hej!
Provade ditt bröd och skrev lite om det på instagram @bakdelen men nu måste jag passa på att fråga ett proffs, hur får du det att se så fint ut med mjölet efter? Mjölar du innan eller efter ugnen? Tack!
Tack! ❤️ Mjölar innan ugnen precis. 🙂
[…] icke glutenfria långpannebröd hittar du HÄR och HÄR. Dessa bröd är de absolut mest besökta recepten på min […]
Hej,om manvill ha flingsalt på bullarna,tar man det före eller efter det varit i ugnen,och kan man då pensla med kallt kaffe.